Veelgestelde vragen

  • Wat met alcohol?

Als je dan eens een glaasje drinkt, kies dan het drankje dat je ook effectief het liefste wil en niet waarvan je denkt dat dat het minste kcal aanbrengt. Cava beter dan wijn? Of toch maar een cocktail? Kies je het glas cava ipv de cocktail omdat dit jou toch iets gezonder lijkt, maar achteraf niet ten volle hebt genoten van je drankje, denk dan even na over jouw gedrag. Zie je jezelf dit binnen 5 jaar nog doen? Drink je nooit meer je lievelingscocktail? Als je jezelf 'tijdelijk' beperkingen oplegt omdat je nu gezonder wil eten en drinken, maar op lange termijn er toch terug mee stopt, dan ben je op dieet. En dat is nu net wat je niet wil, toch? 

  • Is een fruitsmoothie ok?

Bij een smoothie blijft het advies; eet liever een stuk fruit dan 2-3 geperste stukken fruit te drinken. Doordat je het drinkt, neemt je lichaam dit sneller op. Wil je toch een smoothie maken, kies dan bijvoorbeeld 1 stuk fruit en leng aan met iets eiwitrijker/vetrijker zoals wat kwark, yoghurt,... Zo zal je toch iets langer verzadigd zijn, zijn de vruchtensuikers wat 'verpakt' en worden deze langzamer afgegeven. 

Een smoothie is misschien voor jou wel een goed alternatief om te leren ontbijten. Ben je niet gewoon van te ontbijten en is het heel moeizaam een echt ontbijt binnen te krijgen? Dan kan je wel altijd starten met een smoothie. Afhankelijk van jouw situatie dus!

  • Zijn schaal- en schelpdieren ok? Venusschelpen, mosselen, scampi,...

Zeker! Schaal- en schelpdieren zijn een gezonde keuze, behalve als ze gefrituurd zijn. Voor schaal- en schelpdieren gelden dezelfde voedingsadviezen als voor vis. Ze hebben namelijk dezelfde gezondheidsvoordelen. 

De meeste schaal- en schelpdieren zijn zelfs mager. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van het hoge cholesterolgehalte in mosselen, maar dit een soort dat je lichaam eigenlijk niet (volledig) opneemt. Belangrijker om je cholesterolniveau gezond te houden, is opletten met verzadigde vetten. Dit zijn de ongezonde vetten. Makkelijk te onthouden door VERzadigde vetten, VERmijden. Ook te veel suikers kunnen zeker een invloed hebben. 

  • Is bruiswater oké?

Bruiswater is gewoon water met koolzuurgas en kun je prima drinken. Water is de beste optie om gehydrateerd te blijven. Neem zo’n 1,5 - 2 liter water per dag. Wel kan bruiswater een opgeblazen gevoel opwekken. Wees je hiervan bewust als je bijvoorbeeld last hebt van een prikkelbare darm.

  • Waarom zijn vezels belangrijk?

Een aantal voordelen van vezels zijn dat ze voor een goede darmfunctie en stoelgang zorgen. Verder geven vezels een verzadigd gevoel. En verminderen vezels het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Volkoren producten bevatten vezels, daarom is dit aan te raden. Omdat vezels vocht opnemen, is het belangrijk om daar voldoende water (1,5 - liter per dag) bij te drinken.

  • Kan ik mijn ontbijt overslaan?

Het is niet aan te raden om hoofdmaaltijden over te slaan. Ontbijt, lunch en diner zijn belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarnaast levert voeding energie op en kun je dat na een nachtrust wel goed gebruiken. Kijk vooral wat voor jou werkt en binnen jouw leefstijl haalbaar is.

  • Hoe kan ik afvallen zonder wegen en kcal bijhouden?

De basisprincipes bij Strak Plan zorgen ervoor dat je kunt afvallen zonder continu voeding te hoeven wegen en kcal bij te houden. De principes zijn eetpauzes, voldoende drinken, voldoende groente en zorgen dat je voedingspatroon geen saaie bedoening wordt. Op deze manier kun je duurzaam afvallen.

  • Hoe kan ik gezond eten als ik weinig tijd heb?

Ten eerste vervangen we het woord tijd graag met prioriteit. Als je gezonde voeding belangrijk vindt dat zorg je ervoor dat je er tijd voor maakt. Zo simpel is het. Wel kan het zo zijn dat het geen gewoonte is om bijvoorbeeld vooruit te plannen met je voeding, voldoende evenwichtige producten in huis te halen en verpakkingen te lezen in de supermarkt. Dit zijn zaken die je tijd kosten, maar uiteindelijk tijd zullen opleveren. Als je toch denkt te weinig tijd te hebben, zou je vooruit kunnen plannen. Voldoende boodschappen in huis halen en bewust boodschappen doen.

Complete and Continue  
Discussion

0 comments