Veelgestelde vragen aan de diëtiste

Hoeveel cola zero is “toegelaten” ?

Zolang dit niet ten koste gaat van je waterinname kan dit op zich niet zo'n kwaad. Cola light, zero,... light frisdranken zijn gezoet met zoetstoffen. Deze brengen geen kcal of suikers aan. Let wel, soms krijgt je lichaam een signaal 'hmm, lekker zoet' na het drinken van light frisdrank. Als je merkt dat jij hierdoor sneller naar snoep of koeken zal grijpen, dan drink je beter wat extra (spuit)water!

Is kauwgom (sugar free) oké tussendoor?

Suikervrije kauwgom kan zeker. Denk wel even na waarom je dit neemt. Om een fris gevoel te hebben in de mond? Dan is dit geen enkel probleem! Neem je kauwgom omdat je honger hebt, maar niet wil eten of om je hongergevoel te onderdrukken? Dan is dit niet ok. Je lichaam bij wijze van spreke foppen is nergens voor nodig. Als je honger hebt, cliché, moet je eten. Denk dan liever even na hoe het komt dat je honger hebt. Heb je onvoldoende gegeten vorige maaltijd of zelfs een maaltijd overgeslaan? 

Als je wat zaden/pitten/noten in je yoghurt doet 's ochtends, hoeveel mag dit dan zijn?

Bij Strak Plan raden we aan om je ontbijt voldoende verzadigend te maken zodat je de hele voormiddag zonder hongergevoel verder kan! Noten, zaden & pitten bevatten zowel gezonde (onverzadigde) vetten als eiwitten. Deze zullen er voor zorgen dat jij een voldoende vullend ontbijt eet. 

Hoeveelheden afwegen is zeker niet nodig. Neem een eetlepel van bijvoorbeeld wat lijnzaad, nog een lepel zonnebloempitten en eventueel een 4 à 5-tal cashewnoten en je zal merken dat dit goed vult. Heb je echter toch terug te snel honger, doe dan een lepel meer morgen!

Indien ik een boterham eet met kippenwit en groentjes mag daar dan nog een eitje bij? Omdat kippenwit en ei beide een eiwitbron zijn? 

Dit kan zeker! Eiwitten zorgen voor verzadiging, samen met de groenten! Overdrijf nu ook niet, maar bijvoorbeeld 2 sneden brood met 2-3 sneetjes kippewit en nog een eitje en groenten zoveel je wil, kan perfect!

Waarop let ik best bij het kopen van brood, crackers, cracotten?

'Gepimpte' crackers enz. Crackers die uiteindelijk niet luchtig meer zijn. Als er zaden en pitten toegevoegd zijn, zijn het op zich zeker nog gezonde crackers (goede vetten), maar gaan ze wel wat meer energie (kcal) aanleveren wat het totale plaatje misschien soms wat 'te veel' maakt. Verder kan je ook op de ingrediëntenlijst kijken of er suiker aan toegevoegd is (of andere naam voor suiker ;)) en of dit redelijk vooraan staat. Staat dit vooraan, wil dit zeggen dat dit ernaar verhouding ook veel in zit. Meer uitleg krijg je hier zeker nog over in de volgende modules.

Als ik 's ochtends havermout eet, mag dit dan ook in de vorm van cake, pannenkoekjes en dergelijke?

Dit kan zeker. Let wel dat je dit niet dagelijks eet bijvoorbeeld. Genoeg variatie is belangrijk. Als er in de cake of pannekoekjes ook nog extra ei, banaan,... is toegevoegd kan het zijn dat dit in totale energie-inname oploopt. Let er dus gewoon op dat je dit niet dagelijks eet, maar ook voldoende andere ontbijtalternatieven probeert.

Om de hoeveel tijd is het eens “toegelaten” om toch eens frietjes, sushi,… te eten?

Wat je zelf denkt dat (vooral mentaal dan) past bij jou? Belangrijk is om een evenwicht te vinden waarin het voor jou werkt. Zijn frietjes jouw lievelingseten en ben je gewoon om iedere vrijdag naar het frituur te gaan? Probeer dan eens bijvoorbeeld om de 2 weken te gaan. Dit is al minder dan voorheen, maar je mist je lievelingseten niet. 

Waar je ook rekening mee moet houden is het volgende: zoek naar wat werkt voor jou! Wil jij gezonder gaan eten, maar eigenlijk niet het gevoel hebben dat je 'op iets aan het letten' bent? Krijg je dat gevoel door om de 2-3 weken naar het frituur te gaan, maar wel altijd wat fruit bij je ontbijt neemt, groenten bij je lunch, voldoende water drinkt,...? Dan is dit jouw gezond evenwicht!

Kan granola met yoghurt ook als ontbijt ? Best zelf maken?

Granola bevat vaak veel toegevoegde suikers en/of vetten. Je kan dit wel eens gebruiken als topping bijvoorbeeld op wat yoghurt en er op letten dat er niet te veel suikers en vetten toegevoegd zijn. Als je granola gebruikt om wat crunch te geven aan je yoghurt, kun je ook zelf een mengeling maken van bijvoorbeeld wat lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, fijngehakte noten,... ?

Een voorbeeld van ingrediëntenlijst granola: Volkoren HAVERvlokken (74%), suiker, gedroogd fruit & noten (9%) (rozijnen, geschaafde en gehakte AMANDELEN), plantaardige oliën (koolzaadolie, palmolie), honing (1%), zonnebloemzaadjes, natuurlijke smaakstof. 

Wat kan je doen als je afspreekt met vrienden, bijvoorbeeld een bbq, om toch de hapjes wat te “weerstaan” ?

Niet met een hongergevoel naar daar vertrekken. Geldt ook als je op restaurant gaat bijvoorbeeld. Denk niet al van 's middags 'nu eet ik niets meer want vanavond zal het toch te veel zijn'. Dan kom je aan op het feestje, lonken de chips naar jou, jij hebt honger en vliegt daar op. Neem dus een tas soep, wat kerstomaten,... bv voor je vertrekt? 

Een 2de optie is een mooie afspraak maken met jezelf. Zeg bijvoorbeeld vooraf (schrijf het desnoods thuis op voor je vertrekt) dat je van alle hapjes wil proeven, dan kiest wat het lekkerst is en daar jezelf nog eentje van gunt, maar de rest zo laat?

Zijn groenten in blik en/of in bokaal ok?

Aan groenten in blik en bokaal wordt zout toegevoegd om de structuur te verbeteren en als conserveringsmiddel. Let hier dus mee op als je niet te veel zout wil eten. Echter let je er ook best op dat er geen suiker aan toegevoegd is. Als dit niet het geval is, kan dit zeker eens. 

Een alternatief om snel groenten te eten, ook als je geen verse groenten meer in huis hebt? Diepvriesgroenten! Deze zijn perfect ok en ook naar behoud van vitaminen en mineralen zitten deze zeker goed.


Complete and Continue  
Discussion

0 comments