Veelgestelde vragen aan de diëtiste

Wat kun je het beste nemen vóór het sporten?

Het doel van voeding vóór het sporten is het maximaliseren van de glycogeenvoorraad (in spieren en lever), goede hydratatie en voorkomen van maag- en darmklachten. Er zijn 3 pijlers waar we op kunnen letten. Kwaliteit, kwantiteit en timing. Voordat je gaat sporten is het aan te raden om koolhydraatrijke voeding in te nemen. Vetten, eiwitten en vezels wil je voor het sporten vermijden om maag- en darmklachten te voorkomen. Er kan 1 tot 4 uur voor de inspanning de laatste grote maaltijd gegeten worden. Een banaan, cornflakes of peperkoek worden snel opgenomen in het lichaam en kan ca. 30 min ervoor gegeten worden voor extra energie. Kwantiteit ca. 1 - 4 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht (afhankelijk van type en duur inspanning) en 6 - 10 gram per kg lichaamsgewicht.

Wat kun je het beste nemen tijdens het sporten?

Er zijn 3 pijlers waar we op kunnen letten. Kwaliteit, kwantiteit en timing. Als we bijvoorbeeld een sportdrank nemen is het soort koolhydraat van belang. Koolhydraten die snel opgenomen worden versus koolhydraten die langzamer worden opgenomen. Tijdens het sporten kun je het beste water of een isotone sportdrank nemen, afhankelijk van de intensiteit en duur. Isotone sportdrank bevat 4 - 8% koolhydraten per 100ml. Sport je langer dan 90 minuten dan kan een sportdrank nuttigen en nog een andere aanvulling in de vorm van repen, gels, water,... Het blijft natuurlijk per sporttak en persoon kijken naar de specifieke behoeften. Een algemeen advies kan hier moeilijk gegeven worden.

Wat kun je het beste nemen na het sporten?

Het doel na de inspanning is goed herstel. De belangrijkste onderdelen van herstel zijn natrium (absorptie en retentie vocht), koolhydraten (glycogeenvoorraad) en eiwitten (voor herstel spierschade) en vocht (optimale vochtbalans). Eiwitten met een compleet aminozuurprofiel zoals in wei-proteïne en leucine is aan te raden. Denk aan een recovery shake of eiwitrijke maaltijd.

Mag ik blijven snoepen?

Bij Strak Plan mag je blijven snoepen, met mate. We zorgen ervoor dat onze basisvoeding voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale gezondheid. Af en toe snoepen is oké, maar is eerder uitzondering dan regel. We gunnen onszelf ook chocolade of snoep en willen daarvan genieten zonder schuldgevoelens. Soms een koekje kunnen we toelaten, want het leven is om van te genieten. Op deze manier is de nieuwe levensstijl makkelijker vol te houden.

Kan ik elke dag avocado’s eten?

Avocado’s passen in een gezond voedingspatroon. Echter zijn ze wel calorierijk en is daarom niet aan te raden om dagelijks te consumeren. Wekelijks afwisselen met andere producten die we lekker vinden is aan te raden. Avocado’s bevat veel gezonde vetten, maar leveren daarmee ook nog per gram vet 9 kcal aan.

Zijn verse groenten beter dan diepvriesgroenten?

Groenten bevatten vezels, vitamines en mineralen die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Het levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Het is aan te raden om zo veel mogelijk te variëren. Verse groenten zijn net net zo gezond als diepvriesgroenten. Er gaan zelfs minder voedingsstoffen verloren wanneer groenten na de oogst direct ingevroren worden. Als we ervoor zorgen dat we standaard groenten in de vriezer hebben liggen, komen we makkelijker aan onze dagelijkse portie groente!

Ik heb interesse in supplementen, welke kan ik het beste nemen?

Bij Strak Plan optimaliseren we het voedingspatroon gebaseerd op jouw leefstijl. Supplementen zijn geen must, maar een extraatje. We gaan eerst kijken naar het voedingspatroon, hier valt de meeste winst uit te behalen.

Is biologische voeding altijd beter?

Over het algemeen is het niet aangetoond dat biologisch eten altijd beter is. Biologisch houdt in dat er bij de productie rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en milieu. Biologische voeding bevatten in het algemeen minder bestrijdingsmiddelen. Dit zijn stoffen die gewassen beschermen tegen bijvoorbeeld ziekten en onkruid. Zowel ‘normale’ als biologische voeding zijn veilig voor gebruik. Daarnaast is het voedingspatroon niet afhankelijk van één product. Maar meer een samenhang van dagelijkse keuzes die we maken.

Hoeveel maaltijden kan ik per dag nemen?

Bij Strak Plan werken we met 3 hoofdmaaltijden. Ontbijt, lunch en diner. Daartussen nemen we eetpauzes van ca. 5 uur. Dit zorgt ervoor dat je naast glucose, ook vetten zal verbranden. Waardoor afvallen makkelijker zal zijn. Het is niet de bedoeling om minder te gaan eten. Het is juist belangrijk om voldoende te blijven eten, alleen de timing verschilt. In plaats van een tussendoortje te nemen tussen twee maaltijdmomenten, kun je bijvoorbeeld direct een dessert nemen na de lunch of avondmaaltijd. Natuurlijk zijn er momenten van uitzondering, dit gebruiken we slechts als richtlijn.

Kan ik blijven eten voor het slapen gaan als ik wil afvallen?

Bij afvallen gaat het om je totale energie inname op een dag. Het tijdstip is daarbij niet van belang. Wel komt het wel eens voor dat mensen minder goed in slaap vallen als ze nog laat eten. Dit is minder gunstig omdat een goede nachtrust belangrijk is voor herstel. Daarnaast verbrand je ook kcal in rust. Als richtlijn kun je aannemen om 2 á 3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten als je hier last van hebt. Heb je nergens last van, dan is het geen probleem. Kijk vooral wat voor jou werkt.  


Complete and Continue  
Discussion

0 comments